De macaron is een Frans banketproduct, waar het een grote populariteit in Parijs heeft verworven. Over de oorsprong van dit koekje bestaan veel theorieën. Volgens een verhaal is het in 791 ontwikkeld in een klooster bij Cormey. Een ander verhaal zou het van oorsprong een Italiaans product zijn dat door Catharina de Medici in 1533 in Frankrijk werd geïntroduceerd. Aan het begin van de 20e eeuw heeft Pierre Desfontaines van de Franse patisseriezaak Ladurée twee macaronhelften samengevoegd met daartussen een ganache, waardoor de verfijnde macaron is ontstaan zoals deze tegenwoordig bekend is.

Een macaron bestaat uit twee verfijnde, ronde amandelkoekjes met een gladde, glanzende bovenkant en voetje aan de onderkant. De koekjes zijn krokant met een enigszins taaie kern. De twee helften worden samengevoegd met daartussen een zichtbare zachte, maar niet vloeibare vulling. Macarons hebben verschillende smaken die voornamelijk in de vulling naar voren komen. De kleur wordt daarbij afgestemd op de smaak. Gevulde macarons zijn, afhankelijk van de vulling, 4-5 dagen gekoeld te bewaren. Invriezen van zowel de ongevulde koekjes als de gevulde macarons is goed mogelijk. Een vulling van jam zal de macaron na ontdooien wel vochtiger maken dan een crème of ganache.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag