Een vlaai is een platte, ronde broodkoek, belegd met een fruit- of rijstvulling. In de basis worden vlaaien ingedeeld onder brood- of banketproducten, waarbij degen met gist onder de broodproducten vallen en degen zonder gist onder de banketproducten.
Bij vlaaien kan er gekozen worden uit vele verschillende soorten bodems, vullingen en afwerkingen. De Limburgse vlaai is een vlaai die in zijn geheel wordt gebakken, zoals de vlaai van gistdeeg of linzendeeg. Degen waar vlaaien van gemaakt worden, zijn:

  • Gerezen deeg (gistdeeg). De vulling wordt meegebakken en de vlaai kan zowel open, als dicht of met een raster zijn. Open vlaaien kunnen na het bakken nog verschillende toevoegingen krijgen, raster en dichte vlaaien kunnen worden opgespoten met slagroom.
  • Linzendeeg. Een vlaai met een bodem en deksel/raster van linzendeeg waarbij de vulling wordt meegebakken.
  • Zanddeeg. Bodems van zanddeeg waarbij de vulling na het bakken wordt toegevoegd. Valt onder de luxe vlaaien.
  • Korstdeeg. Bodems van gesuikerd korstdeeg. De vulling wordt toegevoegd na het bakken en valt onder de luxe vlaaien.
  • Beslag. Een voorbeeld hiervan is een biscuitbodem. De vulling wordt toegevoegd na het bakken en valt onder de luxe vlaaien.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag