Wijn is een alcoholische drank die ontstaat door het vergisten van het sap van druiven. Wanneer er andere vruchten dan druiven worden gebruikt voor de productie van wijn, krijgt dit de benaming vruchtenwijn. Het proces van wijnbereiding wordt vinificatie genoemd. Wijn is een van de oudste alcoholische dranken en werd al gedronken in de Oudheid.

Wijnen zijn op te delen op basis van kleur:

  • Witte wijn wordt zowel van witte als blauwe druiven gemaakt, waarbij alleen het vruchtvlees wordt vergist.
  • Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven, waarbij het vruchtvlees samen met de schillen, steeltjes en pitten wordt vergist. De kleur in de schil zorgt voor de natuurlijke rode kleur.
  • Rosé wijn wordt, net als rode wijn, van blauwe druiven gemaakt. De schillen worden echter na een bepaalde tijd van de most gescheiden, waardoor een lichtere kleur ontstaat.

Mousserende wijn kan elke wijn zijn, maar bevat een hoeveelheid koolzuur die door een tweede gisting in de wijn is achtergebleven. Wijn combineert goed met zowel hartige als zoete smaken. Het bevat over het algemeen minder suikers in vergelijking met port, waardoor deze een wrangere en minder zoete smaak heeft. 


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag