Appels zijn een belangrijke fruitsoort waarmee eindeloos gecombineerd en geëxperimenteerd kan worden. In de bakkerij komen appels in de volgende vormen voor:

  • Verse appels. Deze hebben de voorkeur, omdat ze een betere smaak en structuur hebben. Voor verwerking moeten de appels geschild worden en het klokhuis en andere onbruikbare delen eruit worden gehaald.
  • Vacuüm verpakt. Dit zijn verse appels die al zijn geschild en in de juiste vorm zijn gesneden. Ze komen voor als hele, halve, parten en blokjes en zijn gekoeld 1-2 weken houdbaar.
  • Diepgevroren. Deze zijn al geschild en in de juiste vorm gebracht, maar kunnen bij het ontdooien waterig gaan smaken.
  • Uit blik. Geschilde en in parten gesneden appels die zijn gepasteuriseerd en in een siroop worden bewaard, waardoor de appels een zachtere structuur hebben.
  • Gedroogd. Komen vaak voor in blokjes en moeten voor gebruik in water worden geweld en worden uitgelekt.
  • Appelpoeder of appelmix. Bestaat uit gedroogde appel in poedervorm met eventueel stukjes gedroogde appel. Voor gebruik wordt het aangemaakt met water. Het appelpoeder heeft vaak ook een bindende werking.
  • Appelvulling. Kant-en-klare gebonden appelvulling die vaak vriesvast en bakvast is.