Koffie is een drank die meestal warm wordt genuttigd. De zaden, meestal koffiebonen genoemd, zijn afkomstig van de steenvrucht van een koffieplant. Deze vruchten hebben een dunne laag vruchtvlees met daarin een dikke harde pit. Deze pit lijkt sterk op een boon, waardoor de naam koffieboon is ontstaan. Twee van de bekendste koffierassen zijn de Coffea arabica en Coffea canephora (ook robusta genoemd).

Koffie wordt al eeuwenlang gedronken en komt oorspronkelijk uit Afrika. Rond de 17e eeuw werden koffiebonen naar andere landen gebracht, waarbij de teelt zich over veel tropische landen heeft uitgebreid.

In de bakkerij wordt koffie voornamelijk gebruikt in banketproducten. Denk hierbij aan ijs, chocolade, bonbons, taarten en gebak. Ook kan in het kleine mate als smaakstof in brood worden gebruikt. Koffie komt voor als:

Oplos- of instantkoffie. Koffie in poedervorm waar alleen vocht aan toegevoegd hoeft te worden, waardoor het zowel warm als koud snel te gebruiken is.
Filterkoffie. Ook in poedervorm, maar wordt gezet met heet water waarbij de koffie langzaam door het filter loopt.
Koffiebonen. De volledige boon kan worden meegekookt in bijvoorbeeld room om een subtiel koffiearoma af te geven.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag