Boekweit (Fagopyrum esculentum) is een plant uit de duizendknoopfamilie (Polygonaceae) en is een pseudograan. Dit wil zeggen dat de plant niet tot de grassenfamilie behoort, zoals bij andere granen dat wel het geval is, maar bevat wel overeenkomsten met graan, waardoor het zaad van deze kruidachtige plant op dezelfde manieren kan worden verwerkt. De korrels van de boekweitplant zijn driehoekig met een bruine dop, waardoor het op een zeer klein beukennootje lijkt. Deze betekenis is ook terug te vinden in de naam, boek (beuk) weit (tarwe).

Boekweit is een eenjarige plant die in het voorjaar wordt gezaaid en in het najaar wordt geoogst. Het wordt nauwelijks nog verbouwd vanwege zijn kwetsbaarheid en geringe opbrengst. Het is een weergevoelig ras, waarbij niet alle korrels gelijk rijp zijn voor de oogst. Na de oogst moeten de korrels drogen om schimmelvorming tegen te gaan.

Boekweit wordt geproduceerd tot meel, vlokken en grutten. Omdat het geen graan is bevat het van nature geen gluten en is het geschikt voor het produceren van glutenvrije producten. Hierbij kan boekweit op gelijke manieren wordt verwerkt als andere glutenvrije granen. De vlokken en grutten worden gebruikt ter decoratie van brood.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag