Ahornsiroop staat bekend onder meerdere namen, zoals esdoornsiroop en maple syrup. Ahornsiroop wordt veel gegeten in Canada en de Verenigde Staten, waar een groot deel van de siroopproductie vandaan komt. Het is een zoete stroop of siroop die wordt gemaakt van het sap van de esdoorn (Acer saccharum). Dit type boom slaat in de winter zijn suikers op in de wortels. In het voorjaar stroomt dit sap door bastvaten naar boven en kan het worden afgetapt. Het resultaat is een dun, licht gezoet sap. Om de smaak te versterken en een dikkere siroop te krijgen, wordt het ingekookt. Dit zorgt ervoor dat de suikers karamelliseren, waardoor de donkerdere kleur en lichte karamelsmaak ontstaan. Voor één liter ahornsiroop is ongeveer 40 liter sap nodig.

Ahornsiroop heeft een bijzondere, intense smaak met een zoet, rokerige smaak en een lichte karamelachtige toon. De kleur laat de kwaliteit van de siroop zien. De beste kwaliteit (A-kwaliteit) heeft een lichtere kleur en is van de eerste keer tappen, terwijl de mindere kwaliteit (B- of C-kwaliteit) een donkerdere kleur en meer karamelachtige, zoetere smaak heeft. Deze kwaliteit wordt later in het jaar verkregen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag