Hüttenkäse en cottagecheese zijn twee benamingen voor hetzelfde product. Net als roomkaas en kwark is het een verse kaas die bij de productie geen rijping ondergaat. Het heeft het meeste weg van kwark, omdat de methode van productie bij beide producten ook veel op elkaar lijkt. De magere melk wordt hiervoor verwarmd tot ongeveer 60°C en vervolgens afgekoeld naar 32°C. Er worden melkzuurbacteriën toegevoegd, waardoor wrongel en wei worden gescheiden. De wrongel wordt gesneden en uitgelekt, maar niet geperst, zodat een deel van de wei in de kaas achterblijft. De kaas wordt niet verder gerijpt.

Hüttenkäse heeft een korrelige, klonterige textuur die meer aanwezig is in vergelijking met kwark. Het heeft een frisse, maar milde smaak en een roomwitte kleur. Hüttenkäse wordt veel gebruikt als gezonder alternatief voor andere kaassoorten, zoals bijvoorbeeld ricotta. Het heeft een hoog eiwitgehalte, maar relatief laag vetgehalte. Het kan daarbij op dezelfde manier worden verwerkt als andere verse kazen, zoals kwark en roomkaas.