Koffiemelk is een zuivelproduct dat wordt gemaakt van koemelk. Het is een ingedikte melk met een typische smaak die is ontstaan door het indikken van de melk. Het indikken wordt gedaan door middel van evaporatie. Daarna wordt dit gehomogeniseerd en gesteriliseerd, waardoor de smaak, dikte en kleur van de koffiemelk ontstaan.

Net zoals bij melk zijn er koffiemelksoorten met verschillende melkvetpercentages, die worden aangeduid met vol, halfvol en mager. De melkvetpercentages liggen in vergelijking met melk hoger, waardoor een romigere smaak ontstaat. Naast koffiemelk bestaat er ook koffieroom. Deze room wordt niet ingedikt, maar alleen gehomogeniseerd en gesteriliseerd. Het heeft daarbij een lager melkvetpercentage, tussen de 20-35%, in vergelijking met slagroom of volle room. De smaak van koffieroom is voller, al blijft de typische smaak van koffiemelk afwezig doordat er geen evaporatie in het productieproces heeft plaatsgevonden.

Koffiemelk wordt voornamelijk gebruikt om producten mee te strijken. De melksuikers in de koffiemelk zorgen ervoor dat een goudbruine kleur ontstaat op het product. Vaak wordt het in combinatie met ei of eidooier gebruikt, waardoor een zwaar eistrijksel ontstaat.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag