Basterdsuiker en muscovado suiker zijn twee suikersoorten met een grovere korrel en een vochtigere, plakkerige textuur. Basterdsuiker is een suikersoort die veel in Nederland wordt gebruikt, muscovado suiker komt voornamelijk voor in Engelse recepten. Hoewel beide producten veel op elkaar lijken, zijn het toch twee verschillende producten.

Basterdsuiker wordt geproduceerd uit witte, geraffineerde suiker waaraan een klein percentage invertsuiker (2%) wordt toegevoegd. Deze invertsuiker zorgt ervoor dat de suiker een hoger vochtgehalte bevat. Daarnaast is basterdsuiker in verschillende kleuren te verkrijgen. Deze kleuren worden bereikt door een bepaalde hoeveelheid karameloplossing aan de suiker toe te voegen.

Muscovado suiker wordt geproduceerd uit ongeraffineerde rietsuiker, waar een sterke smaak van melasse aan zit. De melasse zorgt voor het hogere vochtgehalte in de suiker. Door de melasse krijgt de suiker een sterke en typische smaak die niet te vergelijken is met basterdsuiker. De kleur van de suiker is ook donkerbruin en lijkt hierbij op de donkerbruine basterdsuiker. Muscovado suiker is lastiger verkrijgbaar, omdat het product nauwelijks in Nederland wordt gebruikt. Als alternatief kan er gekozen worden voor rietsuiker waaraan melasse is toegevoegd. Ook basterdsuiker kan worden gebruikt, al zal de smaak anders zijn.