Kokosolie, ook bekend als kokosvet of klapperolie, is een oliesoort die wordt verkregen door het persen of extraheren van kopra. De kopra bestaat uit het witte vruchtvlees uit de vrucht (kokosnoot) van de kokospalm (Cocos nucifera) en bevat ongeveer 60% (voornamelijk verzadigd) vet. De productie vindt met name plaats in de tropische kustgebieden.

Bij kokosolie kan onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten:

  • Ongeharde ongeraffineerde kokosolie. Deze soort heeft een smeltpunt van 24-26°C, waardoor het in het Nederlandse klimaat meestal is gestold. In warmere klimaten smelt de kokosolie en is het een vloeibaar product. Het heeft vluchtig kokosaroma, dat bij verhitting snel verdwijnt.
  • Geharde geraffineerde kokosolie. Deze soort heeft een hoger smeltpunt, namelijk van 30-37°C, en blijft de kokosolie langer stevig. Het heeft een zachte en neutrale smaak.

Beiden soorten hebben in gestolde vorm een witte kleur en zijn in vloeibare vorm vrijwel kleurloos.

Door de aanwezigheid van veel verzadigde vetzuren, kan de kokosolie hogere temperaturen aan, wat het geschikt maakt voor bakken en frituren. Bij het smelten neemt kokosvet warmte op, waardoor het verkoelend aanvoelt in de mond. Geharde geraffineerde kokosolie kan in gestolde vorm eventueel roomboter of margarine vervangen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag