Ondanks dat kwark veel wordt gegeten en verwerkt als yoghurtproduct, is het in feite een kaas. De kaas is zeer vers en krijgt ook geen rijpingstijd, waardoor kwark vaak eerder wordt gezien als yoghurtproduct. In Nederland wordt kwark uit koemelk geproduceerd. De koemelk wordt hiervoor aangezuurd met melkzuurbacteriƫn, waarna er stremsel aan de massa wordt toegevoegd. Na 24 uur verzuren en stremmen op kamertemperatuur, wordt de massa gesneden en in een kwarkzak uitgelekt tot een derde van de massa overblijft. Dit wordt goed doorgeroerd en verkocht als kwark.

Kwark heeft een roomwitte kleur met een friszure smaak. Het melkvetpercentage is afhankelijk van het soort kwark. Magere kwark bevat nagenoeg geen melkvet, terwijl halfvolle kwark rond de 3% vet bevat en volle kwark rond de 8% vet bevat. Het hogere vetpercentage maakt de kwark dikker en geeft het een romigere smaak. De textuur is doorgaans niet helemaal glad, maar licht klonterige of korrelig.

Kwark kan worden gebruikt in brooddegen, beslagen en bavaroises, waar het een frisse smaak aan het product geeft. Het combineert daarbij goed met verschillende soorten vruchten. Daarnaast kan kwark ook worden gebakken, zoals dit bij cheesecake wordt toegepast.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag