Sesamolie is een plantaardige olie die wordt geperst uit sesamzaad, de zaden afkomstig uit de doosvruchten van de sesamplant (Sesamum indicum). In Azië wordt sesamolie veel gebruikt bij de bereiding van voedingsmiddelen, waar het als olie of aroma wordt gebruikt.

Er zijn twee soorten sesamolie te krijgen:

  • Sesamolie. Deze sesamolie heeft een bleekgele kleur, heeft een plezierige graanachtige geur en een licht nootachtige smaak. Deze olie wordt gemaakt van niet-geroosterd sesamzaad.
  • Geroosterde sesamolie. Deze sesamolie heeft de kleur van amber en heeft een zeer aromatische geur en smaak. Voor de productie van deze olie wordt gebruik gemaakt van geroosterd sesamzaad.

Tussen de twee soorten sesamolie zit een groot verschil met betrekking tot hoe het kan worden gebruikt. Sesamolie kan tot redelijk hoge temperaturen worden verhit voor een korte periode, waardoor het geschikt is voor bakken en wokken. Wel is het zo dat bij verhitten op hoge temperaturen de smaak van de olie verdwijnt. Geroosterde sesamolie is niet geschikt voor het verhitten van producten, omdat de olie snel verbrand. Het wordt daarom voornamelijk als smaakmaker toegevoegd aan producten die niet meer verhit hoeven te worden of aan het einde van het bereidingsproces.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag