Aspartaam (E951) is een intensieve zoetstof die synthetisch wordt geproduceerd. In tegenstelling tot andere zoetstoffen, is aspartaam geen afgeleide van koolhydraten. Het is een eiwit dat is opgebouwd uit twee aminozuren, asparaginezuur en fenylalanine. De stereo-isomeer L-fenylalanine zorgt voor de zoete smaak van aspartaam. Aspartaam kan veilig worden gegeten, behalve voor personen met de ziekte fenylketonurie. Bij het verteren van aspartaam ontstaat fenylalanine, een aminozuur schadelijk voor personen fenylketonurie.

Aspartaam heeft een zoetkracht die ongeveer 200 keer sterker is dan die van suiker. Door deze sterke zoete smaak, hoeft er zeer weinig aspartaam aan producten te worden toegevoegd en levert het nauwelijks calorie├źn. Aspartaam lost moeilijk op in vloeistoffen, al is deze beperkte oplosbaarheid in de praktijk niet hinderlijk vanwege de kleine hoeveelheden.

Aspartaam kan, deels of geheel, als vervanger voor suiker worden gebruikt. In zure condities blijft de smaak en zoetkracht stabiel, terwijl dit in een basische omgeving juist niet het geval is. Hierbij wordt aspartaam omgezet in dicetopiperazine, wat zorgt voor het verlies van de zoete smaak. Door het te combineren met andere zoetstoffen, kunnen deze negatieve eigenschappen worden geneutraliseerd. Fruit en fruitaroma’s worden versterkt door het gebruik van aspartaam.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag