Om soezen een groter volume te geven, kan er in het beslag gebruik gemaakt worden van een chemisch rijsmiddel. Dit is een poedervormig rijsmiddel, zoals bakpoeder, dat een gas produceert waardoor bakproducten gaan rijzen en daardoor toenemen in formaat. Chemisch rijsmiddel wordt ook wel werkende stof genoemd. Bij het gebruik van een rijsmiddel in een soezenbeslag moet wel worden gelet op een aantal punten:

  • Gemengd bakpoeder en ammoniumcarbonaat mogen niet direct met de bloem vermengd worden. Deze mogen pas worden toegevoegd nadat alle eieren zijn toegevoegd. De reden hiervoor is dat, zodra gemengd bakpoeder met vocht in aanraking komt en ammoniumcarbonaat met warmte in aanraking komt , deze stoffen al beginnen te werken.
  • Dubbelkoolzure soda (natriumbicarbonaat) kan in tegenstelling tot gemengd bakpoeder en ammoniumcarbonaat wel tegelijk met de bloem verwerkt worden.  De reactie die ontstaat wanneer dubbelkoolzure soda in aanraking komt met warmte is minder heftig dan de reactie die ontstaat bij gemengd bakpoeder of ammoniumcarbonaat.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag