Bij het strijken kan gebruik worden gemaakt van verschillende soorten strijksel op basis van de volgende grondstoffen:

  • Ei, om te strijken voorafgaand aan het bakken. Geeft een goudbruin resultaat wat, afhankelijk van de verhouding, lichter of donkerder kan zijn.
  • Melk, om te strijken voorafgaand aan het bakken. Geeft een goudbruin resultaat, wat iets donkerder zal kleuren door de aanwezige melksuikers.
  • Zoutwater, om te strijken direct voor het bakken. Geeft een licht glanzende, knapperige korst.
  • Honing, om te strijken na het bakken. Geeft een sterke glans en warme kleur met een zachte, zoete en plakkerige korst.
  • Olijfolie, om te strijken direct voor het bakken als na het bakken. Geeft een glanzende korst met olijvensmaak.
  • Wieks, om te strijken na het bakken. Geeft een mooie glans aan de korst.
  • In water opgelost ma├»szetmeel, om te strijken voorafgaand aan het bakken. Geeft een taaie korst met lichte glans.
  • Sojameel met water, om te strijken voorafgaand aan het bakken. Geeft een vergelijkbaar resultaat als eistrijksel.
  • Water, om te strijken na het bakken. Geeft een lichte glans.
  • Boter, om te strijken na het bakken. Geeft een mooie glans en zachte korst, maar is voornamelijk belangrijk vanwege de smaak.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag