Bij het strijken kan gebruik worden gemaakt van verschillende soorten strijksel op basis van de volgende grondstoffen:

  • Ei, om te strijken voorafgaand aan het bakken. Geeft een goudbruin resultaat wat, afhankelijk van de verhouding, lichter of donkerder kan zijn.
  • Melk, om te strijken voorafgaand aan het bakken. Geeft een goudbruin resultaat, wat iets donkerder zal kleuren door de aanwezige melksuikers.
  • Zoutwater, om te strijken direct voor het bakken. Geeft een licht glanzende, knapperige korst.
  • Honing, om te strijken na het bakken. Geeft een sterke glans en warme kleur met een zachte, zoete en plakkerige korst.
  • Olijfolie, om te strijken direct voor het bakken als na het bakken. Geeft een glanzende korst met olijvensmaak.
  • Wieks, om te strijken na het bakken. Geeft een mooie glans aan de korst.
  • In water opgelost maïszetmeel, om te strijken voorafgaand aan het bakken. Geeft een taaie korst met lichte glans.
  • Sojameel met water, om te strijken voorafgaand aan het bakken. Geeft een vergelijkbaar resultaat als eistrijksel.
  • Water, om te strijken na het bakken. Geeft een lichte glans.
  • Boter, om te strijken na het bakken. Geeft een mooie glans en zachte korst, maar is voornamelijk belangrijk vanwege de smaak.