Gaten in gevulde oliebollen zorgen voor een onregelmatige structuur en minder mooi eindproduct. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

  • De gebruikte vulling is te koud. Bij het doorwerken van de vulling ontstaan er koude plekken in het beslag rondom de vulling, waardoor koude plekken ontstaan en het te veel afkoelt. Hierdoor kunnen er gaten in de structuur om de vulling ontstaan. Zorg dat de vulling maximaal 2°C van de deegtemperatuur afwijkt om dit te voorkomen. Het opslaan van de vruchten in de bakkerij voor gebruik, zorgt ervoor dat de temperatuur hoger komt te liggen door de aanwezige omgevingstemperatuur.
  • De vulling is te nat. Hierdoor kan het zich niet voldoende hechten aan de vulling, waardoor geen samenhangend deeg kan ontstaan. Het gevolg hiervan is dat er gaten ontstaan in de structuur rondom de vulling. Wel de vruchten in koud (in de zomer) tot lauw (winter) water en laat ze uitlekken en drogen totdat ze winddroog zijn. Dit duurt doorgaans ±20 uur.