Onregelmatig gekleurde delen kunnen een teken zijn dat de massa geschift is. Mogelijke oorzaken zijn:

  • De bestanddelen zijn onregelmatig doorgespateld, waardoor geen homogene massa ontstaat. Spatel de bestanddelen door tot er geen kleurverschil meer te zien is.
  • De gelatine, of ander bindmiddel, is onregelmatig door de massa verdeeld. Dit kan zorgen voor klontjes. Zorg dat de warme gelatine niet aan een te koude substantie wordt toegevoegd. De kans op direct geleren wordt zo namelijk versterkt.
  • De compositie is geschift. Bij het bereiden ervan is de compositie te hoog verwarmd en gaan schiften. Dit is in klonten terug te zien in de compositie. Het is minder goed te verwerken tot een homogene massa. Wanneer de compositie net te ver is, kan het zeven ervan helpen.
  • De slagroom of het schuim is te ver geklopt, waarbij het een grove en vlokkerige structuur krijgt. Het kan niet meer goed verwerkt worden tot een homogene massa en krijgt een geschift uiterlijk.
  • De pudding heeft een te warme temperatuur bij het monteren met slagroom. Door de warmte loopt de slagroom terug en kan het niet goed onder elkaar gemengd worden.