Hoewel er veel meningsverschillen zijn over hoe stevig of lopend de vulling van een rijstevlaai hoort te zijn, is een rijstevlaai met te droge rijstvulling niet prettig om te eten. Door het gebrek aan vocht voelt het geheel plakkerig aan in de mond. Mogelijke oorzaken voor een te droge rijstvulling zijn:

  • Er is te weinig of een te dunne laag vulling gebruikt. Hierdoor wordt de vulling sneller gaar dan het deeg. Het vocht verdampt uit de rijstvulling en zorgt voor een droge rijstvulling. Gebruik voor rijstevlaaien een vlaaipan met hogere rand, zodat er genoeg rijstvulling in past.
  • Er is een droogkokende rijst gebruikt. Droogkokende rijstsoorten, zoals Basmati- en Pandanrijst, hebben lange, stevige korrels en zullen na het koken nadrogen. Het vocht wordt dan opgenomen totdat er een drogere rijstkorrel ontstaat, waardoor deze rijstsoorten na het bakken zullen zorgen voor een droge vulling. Beter kunnen rijstsoorten met een kortere, ronde of ovale korrel, zoals dessertrijst, gekozen worden die na het kookproces vochtig blijven.