De rijst in een rijstevlaai moet nog voldoende stevigheid hebben, zodat de textuur van de rijst behouden blijft. Zonder deze textuur wordt de vulling papperig en minder smakelijk. Mogelijke oorzaken voor een papperige rijstvulling zijn:

  • De rijst is te gaar. Door het te lang koken van de rijst, neemt deze te veel vocht op en verliest daardoor zijn textuur. Belangrijk is het om de rijst net gaar te koken en vervolgens snel af te koelen. Door het snel afkoelen stopt het garen van de rijst en zal de textuur beter behouden blijven. Tijdens het bakken van de rijstevlaai zal de afgekoelde rijst vervolgens ook minder snel verder garen.
  • Er is snelkookrijst gebruikt. Deze rijstsoort wordt voorgekookt en vervolgens weer gedroogd, waardoor de rijst bij het koken sneller gaart. Door dit proces wordt de rijst kwetsbaarder, waardoor het sneller breekt en de textuur na het koken minder stevig is. Maak gebruik van een andere soort rijst of kook de rijst korter om de kans op het te gaar koken te voorkomen.