Voedingsvezels worden gezien als ingrediënt in een levensmiddel en moeten daarom worden vermeld in de ingrediëntenlijst. Let op: Etikettering is alleen verplicht bij voorverpakte producten.

Er moet onderscheid worden gemaakt tussen vezels die voor het totale vezelgehalte en/of een gezondheidseffect iets betekenen en voedingsvezels die een technologische functie (bijvoorbeeld als additief) hebben.

Vezels die volgens de wettelijke definitie zo mogen heten, moeten bij voorverpakte producten op het etiket of de verpakking in de ingrediëntendeclaratie worden vermeld. Daarnaast kunnen ze in de voedingswaardetabel worden meegerekend.

In de ingrediëntenlijst staan alle ingrediënten van het product onder hun specifieke of gebruikelijke benaming. Indien een voedingsvezel afkomstig is van een bron die als allergeen is erkend, of allergene stoffen bevat, moet dit allergeen erbij worden vermeld.

De hoeveelheid voedingsvezels mag ook worden gedeclareerd in de voedingswaardetabel. Dit is niet verplicht, tenzij er sprake is van een voedings- of gezondheidsclaim.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag