Van nature zitten er vezels in brood. Deze komen uit de granen (of fruit, noten en zaden die zijn toegevoegd) en vallen wettelijk gezien automatisch in de categorie voedingsvezels. Deze vezels zijn gunstig voor de gezondheid, is uit onderzoek gebleken.

Het kan interessant zijn om het totale vezelgehalte in een product te verhogen of om een product een specifiek gezondheidseffect voor de consument mee te geven. Dit kan door het deeg te verrijken met natuurlijke, geïsoleerde of synthetische vezels. Deze mogen dus worden toegevoegd aan het deeg.

Er zijn wel wat voorwaarden aan verbonden. Verrijking met bijvoorbeeld vezels moet in een significante hoeveelheid gebeuren. Een te lage of onbeduidende hoeveelheid van een voedingsstof in een verrijkt voedingsmiddel biedt geen voordelen en is volgens de wet misleidend.

Als er vezels worden toegevoegd om een gezondheidsclaim aan het product te verbinden, moet er rekening worden gehouden met de specifieke voorwaarden om de claim of de aanduiding van een levensmiddel te behouden. Meer informatie over de wettelijke voorwaarden van een claim of aanduiding is verkrijgbaar bij het NBC.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag