Doordat bij airbrushen met vloeibare kleurstoffen wordt gewerkt, ontstaat de mogelijkheid dat de ondergrond van het product krom trekt of slap wordt. De kans hierop is groter wanneer de fixeermassa te dun is.

Mogelijke oplossingen voor het verhelpen van een dunne fixeermassa zijn:

  • Voeg meer (poeder)kleurstof toe aan het mengsel. Dit kan onder andere voorkomen bij in vet oplosbare kleurstoffen. De verhouding tussen het toegevoegde vet en de poeder is niet in verhouding, waardoor de kleurstof te veel vloeit. Door het toevoegen van meer (poeder)kleurstof wordt het mengsel weer wat dikker.
  • Fixeer niet te zwaar op één punt. Een te dikke laag zal de ondergrond sneller slap maken. Beter kan er een dunne laag worden gespoten, waar na enig aandrogen, nogmaals een laag overheen wordt gezet.
  • Beweeg de fixeerspuit sneller over het product heen. Door het langzaam bewegen kan er zich een dikkere laag vormen, die voor een slappe ondergrond kan zorgen.
  • Zorg dat er een grotere afstand wordt gehouden tussen de fixeerspuit en het product. Door een grotere afstand te bewaren, wordt de massa gelijkmatiger en dunner over het product aangebracht.