Wanneer een gebakken schuimproduct erg vast is van structuur en een kalkachtige smaak heeft, kan dit liggen aan de volgende oorzaken:

  • Het schuim is bij een te lage oventemperatuur gebakken. Het schuim wordt op deze manier meer gedroogd, dan dat het gebakken wordt en krijgt daardoor een kalkachtige smaak. Een goede baktemperatuur voor schuimproducten is tussen de 120-130°C.
  • Er is gebruik gemaakt van teveel of alleen poedersuiker. Doorgaans wordt poedersuiker alleen gebruikt bij schuimsoorten die onvoldoende stevigheid vertonen tijdens of na het opkloppen. Het toevoegen van poedersuiker kan het schuim verstevigen. Poedersuiker is een droog poeder in vergelijking met melissuiker of castorsuiker, wat bestaat uit kristallen. De kristallen zorgen bij schuim voor een stroperig laagje, poedersuiker heeft dit effect niet. Bij het bakken zal het snel uitkristalliseren en een stevig en kalkachtig product ontstaan. Probeer zo min mogelijk poedersuiker te gebruiken en maak gebruik van een fijne kristalsuiker.