Lavendel (Lavendula) is een struik uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). De plant is in veel tuinen terug te vinden en is herkenbaar door de paarse kleur en kenmerkende geur van de bloemen. De lavendelbloemen zijn in principe allemaal eetbaar, al kan er smaakverschil tussen verschillende rassen zijn. Daarnaast mogen bloemen niet zijn bespoten of een behandeling hebben ondergaan.

Een veel gebruikte soort lavendel is de Lavendula angustifolia ‘Muntstead’, ook bekend als Engelse lavendel. Deze soort heeft een aromatische en zoete geur met een lichte citrusachtige smaak. Vanwege de geur en smaak is het aan te raden lavendel niet te sterk te laten overheersen in gerechten, maar als achtergrondsmaak toe te voegen. De smaak kan anders als zeepachtig worden ervaren.

Lavendel kan zowel in zoete als hartige gerechten worden gebruikt. Ze komen voor in het kruidenmengsel Provençaalse kruiden. Daarnaast combineert het goed met smaken zoals honing, citroen en kaas. Lavendel kan zowel gedroogd als vers worden gebruikt. De gedroogde lavendel is sterker, waarbij de gebruikte hoeveelheid minimaal moet worden gehalveerd. Om de essentiële oliën bij gedroogde lavendel goed tot zijn recht te laten komen, kunnen deze voor gebruik in een vloeistof worden geweekt.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag