Rotssuiker is een decoratie die wordt gemaakt van gekookte suiker die tegenwoordig nog zelden wordt gebruikt. Het heeft een poreuze structuur en is geschikt voor bijvoorbeeld opzetstukken, grotten en rotsen.

Het bereiden van rotssuiker gaat als volgt:

  • Meng het eiwit, citroensap en poedersuiker tot een stijf glazuur.
  • Voeg de alcohol toe aan het stijve glazuur en meng het goed door.
  • Verwarm in een pan met dikke bodem de suiker tot een temperatuur van 113 °R. Eventueel kan een kleurstof worden toegevoegd aan de suiker. Voor sneeuwwitte rotssuiker kan een kleine hoeveelheid blauwe kleurstof worden toegevoegd.
  • Neem de pan van het vuur zodra de temperatuur is bereikt.
  • Meng het, enigszins gewarmde, eiwitmengsel door de nog hete suiker. Let op, want de suiker komt hierdoor geweldig omhoog.
  • Giet de massa in een licht geoliede vorm of bakplaat.
  • Nadat de massa is afgekoeld kan de rotssuiker worden gebruikt, door de benodigde stukken af te breken.