De airbrushtechniek kan worden gebruikt voor het geven van kleur aan marsepeinfiguren, chocoladeproducten, suikerwerk en taartdecoraties. Bij het airbrushen wordt gebruik gemaakt van een speciale compressor met spuitpistool, waarbij de spuit niet omgewisseld hoeft te worden voor een andere kleur. Het pistool wordt schoongemaakt met water, wat belangrijk is om verstoppingen en ongewenste kleurvermenging te voorkomen.

Bij het airbrushen kunnen diverse effecten worden gecreëerd:

  • Lagen. Voor het krijgen van een gelijkmatige laag, moet het pistool voortdurende op dezelfde afstand worden gehouden. Door het pistool dichterbij of verder weg te houden, kunnen ook gradaties worden aangebracht.
  • Lijnen. Hierbij is een vaste hand essentieel. Naast een stabiele hand, is het ook van belang om gelijkmatige kracht te hanteren. De dikte van de lijn hangt af van de afstand tussen het pistool en het object. Hoe kleiner de afstand, des te dunner de lijn.
  • Spatten. Door het werken onder lage druk ontstaan spatten, waarmee details kunnen worden gezet. Het wordt onder andere gebruikt bij suikerwerk, marsepeinfiguren en chocoladeproducten.
  • Fluweeleffect. Hierbij wordt bevroren gebak, taarten of chocoladewerk bespoten met afgeslapte chocolade, waarbij het extreme temperatuurverschil zorgt voor een fluweeleffect.