Durumtarwe (Triticum durum) of harde tarwe is een tarwesoort met een grote en harde korrel, die waarschijnlijk is ontstaan uit de emmertarwe. Durumtarwe groeit alleen in een warm klimaat, waardoor het in Europa voornamelijk in het zuiden wordt verbouwd. Andere belangrijkere grote teeltgebieden zijn Noord-Amerika, Argentinië en Rusland.

Meel van durumtarwe heeft een gele kleur. Dit komt doordat het endosperm (kiemwit) van de korrel geel van kleur is. Durumtarwe bevat een hoog eiwitgehalte (±13,7%), waarbij 55-65% uit glutenine en gliadine bestaat. Het glutengehalte in durumtarwe is hiermee gelijk met doorsnee tarwe, maar door het hogere eiwitgehalte zijn de producten die van durumtarwe worden gemaakt steviger. Hier is de naam harde tarwe ook van afgeleid.

Door het hoge glutengehalte is durumtarwe geschikt voor het produceren van brood, pasta en noedels. Voor verwerking in banketproducten is het minder geschikt, omdat hier doorgaans een zachtere tarwe voor wordt gebruikt met een lager eiwitgehalte. Gries bestaat uit grof gemalen durumtarwe met korrels tussen de 0,25-0,75 mm. Het gries wordt gebruikt voor het decoreren van broden en als toevoeging in meergranenbroden.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag