Een appareil wordt gebruikt om een warme pudding zijn stevigheid te geven. Het bereiden en verwerken van een appareil gaat als volgt:

  • Roer de eieren en/of eidooiers los met de suiker en de smaakstoffen, zoals citroenrasp of vanille. Roer dit rustig, omdat er anders schuim ontstaat dat niet wordt opgenomen bij het verzadigen van de pudding.
  • Roer de melk en/of de room rustig door het suiker/eimengsel. De appareil is klaar voor gebruik.
  • Vet de binnenzijde van de vorm in en bestrooi eventueel met kruimels van beslag of andere droge producten. Afsluitbare metalen puddingvormen met een buis in het midden zijn hiervoor zeer geschikt. De buis zorgt ervoor dat bij het verwarmen, het warme water ook het midden van de pudding verwarmt.
  • Vul de vorm met een mengsel van vocht opnemende grondstoffen, zoals rijst, beslag- of broodstukjes, eventueel met garnituren, zoals gekonfijte vruchten en fruit.
  • Druk de inhoud licht aan en verzadig met de appareil.
  • Afdekken en in een waterbad garen tot de pudding stevig is en de eibestanddelen gestremd zijn. Voor een grote pudding wordt uitgegaan van 45-60 minuten garen.