Gesponnen suiker is een elegante decoratie die kan worden gebruikt voor koude banketproducten en desserts. Het bereiden ervan gaat als volgt:

  • Meng een geringe hoeveelheid suiker met een klein deel glucose en verwarm dit in een pan met dikke bodem tot 113 °R. In plaats van de combinatie suiker met glucose kan er ook gebruik worden gemaakt van speciale spinsuiker. Deze suiker bestaat uit fijne korrels die direct te verwarmen zijn.
  • Wanneer de temperatuur is bereikt, de suiker kort laten schrikken door de pan in koud water te zetten en deze hier ongeveer drie minuten in te laten staan.
  • Bevestig twee tot drie licht geoliede stokken aan de werkbank of tafel die zo’n 30 centimeter van de rand uitsteken. Plaats hieronder een licht geoliede plaat of opvangblik.
  • Voor het maken van gesponnen suiker wordt gebruik gemaakt van een afgesneden garde. Bij gebrek hieraan kunnen ook twee vorken worden gebruikt. Doop de garde in de suiker, hef hem in de hoogte en slinger de garde vanuit de pols over de stokken zodat er dunne suikerdraden ontstaan.
  • Wanneer voldoende draden zijn ontstaan, kunnen deze voorzichtig bijeen worden gepakt en gevormd.