Maïsolie of maïskiemolie is een plantaardige olie die wordt geperst uit maïskiemen van de graansoort maïs (Zea mays subsp. Mays). Alleen in de kiem van de maïskorrel zit olie (±50%), waarbij de kiem ongeveer 8% van de korrel telt. Belangrijke producenten van maïsolie zijn Mexico, de Verenigde Staten, Frankrijk, België en Nederland.

Maïsolie is vrijwel altijd een geraffineerde olie. Het heeft een goudgele kleur en een neutrale, maar licht zoete smaak. Door het raffineren kan het hogere temperaturen (210°C) bereiken zonder dat de smaak veel wordt aangetast. Het bestaat uit een groot gedeelte onverzadigde vetzuren, waarvan het grootste deel meervoudig onverzadigd is. Ongeraffineerde maïsolie is niet geschikt voor frituren.

De neutrale smaak en de hoge temperatuur tot waar maïsolie kan worden verhit, zorgen ervoor dat het op diverse manieren kan worden gebruikt. Zo is het geschikt voor bakken en frituren, maar kan het ook koud worden gebruikt. Het kan in degen en beslagen worden verwerkt, waarbij een neutrale en niet te overheersende smaak belangrijk is voor het karakter van het product.