Quinoa (Chenopodium quinoa) of gierstmelde is een eenjarige plant uit de amarantenfamilie en komt van nature uit Zuid-Amerika, waar het een belangrijke voedselbron vormt. Net als boekweit is quinoa een pseudograan. Een plant dat geen graan is, maar wel op dezelfde manier kan worden gebruikt. De plant bestaat uit pluimen met korrels van ┬▒2 mm. In Europa wordt quinoa halverwege april gezaaid en halverwege september geoogst. De vruchten rijpen ongelijkmatig en moeten na het oogsten nadrogen, voor verdere verwerking plaatsvindt.

Er zijn drie soorten quinoa die herkenbaar zijn aan de kleur. Witte quinoa komt het meeste voor en krijgt na het koken een zachte korrel met milde nootachtige smaak, rode en zwarte quinoa komen minder voor, zijn knapperiger door het gekleurde vlies en hebben een stevige nootachtige smaak. Quinoa komt voor in korrels, vlokken, meel en gepofte vorm. De korrels kunnen als vervanger van rijst worden gebruikt, het meel voor het produceren van cake en koekjes. Quinoameel is niet geschikt voor de productie van brood, omdat het geen gluten bevat. Wel kan het met andere glutenbevattende granen worden gecombineerd bij de broodproductie. Gepofte quinoa geeft een knapperige textuur aan brood- en banketproducten.