Bij vlaaien van gerezen deeg kunnen de vlaaipannen op de vloer van de oven of op bakplaten worden gebakken. Dit is afhankelijk van het soort oven en de bakeigenschappen die de oven heeft. De baktemperatuur en baktijd zijn verder altijd afhankelijk van het gebruikte recept, de soort vulling en de manier waarop het afgewerkt is.

Vlaaiendeeg is een deegsoort met een hoog vetpercentage door de toegevoegde vetstof. Hierdoor bakt het minder snel gaar dan een deeg met een lager vetpercentage. Bak het daarom op een temperatuur van ±220°C voor ongeveer 25 minuten. Bij een hogere temperatuur kan te snel kleur ontstaat, waardoor het product te donker wordt of niet gaar is van binnen.

De soort vulling en het hebben van een raster of deksel heeft ook invloed op de baktijd. Een rijstevlaai heeft langer of korter nodig in verband met de gaarheid van de rijst en de gewenste stijfte van de vulling. Een vlaaibodem met room zal maar 20 minuten nodig hebben, vanwege de kleinere hoeveelheid vulling en het gebrek aan een deksel of raster.