Macarons zijn twee koekjes van amandelschuim met daartussen een vulling van bijvoorbeeld ganache of crème. Het bakken van deze amandelschuimkoekjes vergt enige precisie. Naast verschillen in recepten, is ook iedere oven anders. De kleinste wijzigingen in de temperatuur of het soort oven, kan effect hebben op de macarons tijdens het bakproces. Het is daarom aan te raden om verschillende bakmethodes uit te testen, totdat het gewenste bakresultaat wordt bereikt.
Bij het bakken van macarons kunnen twee methodes grofweg worden onderscheiden:

  • Bakken op 160°C voor 12-14 minuten, wat ook wel eens als de Franse methode bekend staat.
  • Bakken op 125°C voor 20-22 minuten, wat ook wel eens als de Italiaanse methode bekend staat.

Een te hoge temperatuur kan zorgen voor bruin gekleurde en droge macarons, terwijl een te lage temperatuur kan zorgen voor een niet voldoende gaar product. Het kan zijn dat de ideale temperatuur ergens tussen de 125-160°C ligt. De baktijd moet dan ook worden aangepast. Hoe hoger de temperatuur, des te korter de baktijd moet zijn. Als startpunt kan per minuut meer of minder baktijd, de oventemperatuur 5-10°C lager of hoger worden gezet.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag