De cashewnoot is het zaad van de kasjoeboom (Anacardium occidentale). Deze vrucht is een schijnvrucht. Het bestaat uit een grote vruchtsteel met daaronder, onopvallend hangend, de eigenlijke en stuk kleinere vrucht die het zaad bevat. De kasjoeboom komt van oorsprong uit Brazilië, maar wordt tegenwoordig in Zuid-Amerika, Afrika en Azië geteeld.

De schil van de vrucht is houtachtig, gruisbruin en glad en bevat een gif (cardol) wat ernstige huidirritaties kan opwekken. De cashewnoot bestaat uit de kern van het zaad en is rauw nog giftig, maar kan na verhitting worden gegeten. Hiervoor wordt het zaad gefrituurd of geroosterd, waardoor de schil gemakkelijker loslaat en ze met de hand gepeld kunnen worden.

De cashewnoot bevat ±45% vet en heeft na verhitting een vrij zachte consistentie met een nootachtige en licht zoete smaak. In Azië worden cashewnoten vaak gebruikt gemalen of in pastavorm gebruikt voor zoete gerechten. Voor het maken van de pasta worden cashewnoten vooraf in water of melk geweekt. Verder kunnen cashewnoten net als andere noten worden verwerkt in zowel brood- of banketproducten. Hierbij is het belangrijk ze voor verwerking kort te bruneren.