Foelie is een specerij dat afkomstig is van de nootmuskaatboom (Myristica fragrans). De groenblijvende bomen kunnen tot 18 meter hoog worden en komen voornamelijk voor in regenachtige tropische kustgebieden. De vruchten van de boom lijken op gele pruimen of abrikozen.

De specerij bestaat uit de zaadmantel van de vrucht. Als de vruchten opdrogen dan splijten de vruchten open, zodat een felrood netachtig vlies zichtbaar wordt. De zaadmantel is niet volledig gesloten, maar bestaat uit een aantal onregelmatig gevormde sliertjes, die zich rondom het zaad hebben gewikkeld. De zaadmantel wordt voorzichtig losgemaakt, waardoor een volledig stuk foelie drie centimeter lang en één millimeter dik kan zijn. Tijdens het droogproces wordt de foelie met zout water besproeid en verandert de kleur naar goudgeel.

Foelie is zowel heel als gemalen verkrijgbaar. Gemalen is het geschikt om te gebruiken in verschillende deeg- en beslagsoorten, lang houdbare gebaksoorten en likeuren. Heel kan het in een vloeistof mee worden verwarmd, waardoor het zijn smaak afgeeft. Zowel de smaak is als de geur zijn kruidig en lijken op de verfijnde smaak van nootmuskaat.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag