Selderij (Apium graveolens), ook bekend als selderie of selder, is een tweejarige plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Er zijn meerdere soorten selderij waarvan de bladeren kunnen worden gegeten. Voor selderij die wordt gebruikt als kruid, wordt voornamelijk de blad- of snijselderij (Apium graveolens var. Secalinum) gebruikt. Het kruid wordt voornamelijk vers gebruikt, waarbij de smaak het beste naar voren komt.

Bladselderij lijkt qua uiterlijk op bladpeterselie, maar heeft een vierkante in plaats van een ronde stengel. De kleur van de bladeren zijn donkergroen. Het heeft een typische smaak en aroma dat kenmerkend is voor selderij. Bladselderij wordt vaak als een ondersteunende smaak toegevoegd bij het gebruik van andere verse kruiden. Het wordt voornamelijk bij hartige producten gebruikt. Gedroogd kunnen de bladeren ook worden gebruikt, maar gedroogd bevat het kruid minder smaak en aroma. Het zaad van de plant wordt vaak met zout fijngewreven waardoor selderijzout ontstaat.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag