Speculaaskruiden worden gebruikt in speculaasproducten en kruidnoten. Het is een mengsel van verschillende fijngemalen specerijen die een aromatische, warme smaak geven en het product donkerder kleuren. Ondanks dat de term speculaaskruiden gebruikt wordt, is deze niet geheel correct. In het mengsel worden namelijk geen kruiden, maar specerijen gebruikt. Bij specerijen zijn de geur en smaak scherper en aromatischer dan bij die van kruiden.

De samenstelling van speculaaskruiden is per producent verschillend waardoor het speculaas, in combinatie met het gebruikte deeg, een eigen karakter ontwikkeld. De meeste speculaaskruidenmelanges zijn samengesteld uit de volgende specerijen:

  • Kaneel
  • Nootmuskaat
  • Kruidnagel
  • Piment
  • Gemberpoeder
  • Foelie
  • Koriander
  • Kardemom
  • Peper

Kaneel heeft het grootste bestandsdeel in de speculaaskruiden en kan oplopen van 50-75%. Nootmuskaat ligt tussen de 5-15%, kruidnagel tussen de 5-10% en van de overige specerijen liggen de percentages relatief laag, namelijk tussen de 1-5%.

Speculaaskruiden lijken op andere specerijenmengsel, zoals koekkruiden of taaikruiden, waarbij veel dezelfde specerijen worden gebruikt, maar de verhoudingen anders liggen, zodat andere smaken beter naar voren komen.