Een gehaktvulling wordt voornamelijk gebruikt in hartige broodjes en snacks, zoals worstenbroodjes of saucijzenbroodjes. Het aanmaken van gehakt wordt gedaan om een betere samenhang, structuur en volume te krijgen.

Een gehaktvulling bestaat uit:

  • Gehakt. Hier wordt meestal fijn gemalen gehakt voor gebruikt met een vetpercentage van 20%. Half-om-half gehakt is hiervoor geschikt, omdat het de fijnere structuur van het varkensvlees met het minder vette rundvlees combineert.
  • Vocht. Dit wordt toegevoegd in de vorm van water, melk en/of eieren. Het geeft smaak en zorgt voor een sappiger product. Het ei zorgt ook voor stevigheid. Bij het toevoegen van soezenbeslag hoeft minder of geen vocht toegevoegd te worden.
  • Bindmiddel. Hierbij kan gekozen worden uit veel verschillende producten, afhankelijk van het recept en de eisen aan het eindproduct. Paneermeel, broodkruim, gemalen havermout en soezenbeslag worden veel gebruikt. Paneermeel bindt meer vet tijdens het bakproces, terwijl broodkruim zorgt voor een lossere structuur. Soezenbeslag geeft een luchtiger gehakt en gemalen havermout zorgt ervoor dat het gehakt minder krimpt.
  • Kruiden en specerijen. Deze geven de kenmerkende smaak aan het product. Behalve traditionele kruiden (zout, peper, nootmuskaat), kan ook worden geĆ«xperimenteerd met andere kruiden- en specerijenmengsels.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag