Geleisuiker is kristalsuiker waar al een klein deel pectine en citroenzuur aan is toegevoegd. Door de samenstelling is het een snelle oplossing voor het maken van jam en gelei, maar is het niet geschikt voor het gebruik in degen en beslagen.

Bij verhitting zorgt het hoge suikergehalte voor conservering van de vruchten en vormt het samen met de pectine, het vocht en het citroenzuur voor een verdikking in het product. Afhankelijk van de soort vruchten, bevatten deze van nature meer of minder pectine, waardoor er meer of minder geleisuiker aan het product worden toegevoegd.

Bij vruchten die van nature een erg laag pectinegehalte hebben, kan in plaats van het toevoegen van meer geleisuiker ook alleen pectine en citroenzuur worden toegevoegd. Dit geldt ook voor vruchten met een van nature hoog pectinegehalte. Hier kan meer kristalsuiker aan toegevoegd worden.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag