Roomkaas is een romige, smeerbare soort kaas met een frisse smaak. Deze soort ondergaat geen rijping, maar wordt vers gegeten. De kaas wordt gemaakt van room en melk, doorgaans afkomstig van koeien. Een roomkaas moet een minimaal melkvetgehalte van 33% bevatten om zo genoemd te mogen worden, producten met een lager melkvetgehalte worden vaak zuivelspread genoemd.

Voor de productie van roomkaas wordt aan het melk en roommengsel speciale bacteriƫn of zuursel en stremsel toegevoegd. Na 12-16 uur fermenteren is de roomkaas ingedikt waardoor deze smeerbaar of snijdbaar wordt. De roomkaas en de wei scheiden, waarna de wei wordt verwijderd en de roomkaas overblijft.

Roomkaas wordt bij verhitting vloeibaar, maar schift niet waardoor het op verschillende manieren kan worden toegepast. Roomkaas kan worden gebruikt als de basis van een fris glazuur, als vulling van bijvoorbeeld cheesecake, maar kan ook worden gebruikt om vetstof deels te vervangen in het produceren van koekjes of cake. Het kan hierbij op vergelijkbare manieren worden verwerkt als mascarpone of ricotta. 


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag