Vijfkruidenpoeder of five spice is een Chinees specerijenmengsel dat veel wordt gebruikt in de Aziatische keuken. Het bestaat uit een mengsel van gemalen specerijen, zoals kaneel of kassia, steranijs, Szechuanpeper, venkelzaad en kruidnagel. Afhankelijk van de producent kunnen de verhoudingen tussen de verschillen specerijen verschillen. Ook kunnen er verschillen in de gebruikte soorten specerijen zijn bij kant-en-klaar mengsels.

Vijfkruidenpoeder bevat de vijf smaakgroepen zoet, zout, bitter, zuur en umami. Door het gebruik van al deze smaakgroepen kan vijfkruidenpoeder zowel voor zoete als hartige gerechten worden gebruikt. De smaak kan vrij snel overheersen, waardoor er niet veel nodig is om een gerecht mee op smaak te brengen.

Enkele voorbeelden waar vijfkruidenpoeder in gebruikt kan worden zijn:

  • IJssoorten.
  • Als vervanging van speculaaskruiden bij bijvoorbeeld appeltaart of koekjes.
  • In ganaches.
  • In broodproducten.
  • In roomsoorten.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag