De pavlova is een ronde, meringue vorm die een zachte, marshmallowachtige binnenkant heeft en een krokante buitenkant van gebakken schuim. Deze marshmallowachtige kern ontstaat door het toevoegen van wat maïsmeel, azijn of citroensap aan het eiwitschuim. Na het bakken wordt de pavlova vaak gevuld met vruchten, zoals kiwi’s, aardbeien en frambozen, vaak in combinatie met slagroom of een andere roomsoorten. Hierbij zijn alle smaken in principe mogelijk. Authentiek zou echter een combinatie zijn van passievruchtenmoes met wat room. Vanwege het vochtaantrekkende karakter van het schuim is de pavlova het smakelijkst om direct te nuttigen. Naarmate het langer wordt bewaard, kan het geheel te zacht worden.

De pavlova is genoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova die in de jaren 20 van de vorige eeuw als eerste danseres over de wereld toerde. De ronde vorm van de meringue zou verwijzen naar haar tutu. Over de herkomst van de pavlova is enige strijd. Australiërs zeggen de pavlova in 1935 ontwikkeld te hebben, terwijl Nieuw-Zeelanders de naam al in 1927 gebruikte voor een ander dessert. De eerste Nieuw-Zeelandse pavlova, zoals we die nu kennen, zou in 1934 zijn genuttigd.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag