Isomalt is een kunstmatige zoetstof en komt op etiketten voor als E953. Het is een isomeer dat met behulp van enzymen wordt verkregen uit maltose (moutsuiker). Het is een extensieve zoetstof, wat betekent dat de zoetkracht lager ligt in vergelijking met kristalsuiker. De zoetkracht is bij isomalt 50% de zoetkracht van kristalsuiker.

In vergelijking met kristalsuiker heeft het een lager smeltpunt, maar breekt isomalt minder snel af op hoge temperaturen waardoor het langzamer verkleurd. Isomalt valt onder de groep polyolen en is daarom niet geschikt om in grote hoeveelheden te consumeren. Er ontstaat dan een kans op maag- en darmklachten. Het is daarom minder geschikt om als suikervervanger in andere bakkerijproducten te gebruiken.

Isomaltkorrels of -parels zijn ideaal voor suikerwerk zoals gieten, trekken en blazen. Doordat de korrels voor gebruik alleen gesmolten hoeven te worden zonder toevoeging van water, kan het sneller worden verwerkt. Suikergieten kan direct worden gedaan zodra de korrels volledig zijn gesmolten. Bij het trekken en blazen van suiker moet de isomalt wel nog worden gesatineerd.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag