Neohesperidine dihydrochalcon (E959), ofwel neohesperidine DC, is een intensieve zoetstof die wordt geproduceerd vanuit het plantaardige neohesperidine. De stof komt voor in de schillen van de meeste citrusvruchten, maar wordt voornamelijk uit de schillen van de bitter sinaasappel gehaald. Het is in de jaren 60 ontdekt in de Verenigde Staten bij een onderzoek om de bittere smaak in bepaalde sinaasappels te verminderen. Bij het behandelen van de sinaasappelschil met een basische stof werd de bittere neohesperidine omgezet in een zeer zoete stof, nu bekend als neohesperidine DC.

Neohesperidine DC heeft een zoetkracht die 400-600 keer sterker is dan die van suiker. Het levert 2 kcal per gram, maar door de lage hoeveelheid die nodig is om producten te zoeten, is dit een te verwaarlozen hoeveelheid calorie├źn.

Neohesperidine DC heeft een drop- of muntachtige bijsmaak die redelijk lang aanhoudt. In kleine hoeveelheden heeft het een gunstig effect op de smaak van producten. Wanneer grotere hoeveelheden nodig zijn, wordt het vaak met andere zoetstoffen gecombineerd om de bijsmaak te neutraliseren. Het is een stabiele zoetstof die goed tegen verhitting kan en daarom meegekookt en meegebakken kan worden in producten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag