Er zijn duizenden appelrassen met elk hun eigen kenmerken. Bekende appelrassen zijn:

  • Goudreinette. Zijn dofgeel tot lichtrood van kleur. Het zijn stevige, zurige appels met een droge, soms ruwe, schil. Door deze eigenschappen is het een geschikte soort voor producten die verhit moeten worden, zoals moes en appeltaart.
  • Jonagold. Zijn geel tot oranje met helderrode blos. Het heeft geelwit vruchtvlees dat friszoet, stevig en saprijk is en behoudt bij verhitting goed zijn vorm.
  • Golden Delicious. Heeft een groengele schil, waar tijdens het rijpen rode blosjes op kunnen verschijnen. Het vruchtvlees is vast van structuur, smaakt zachtzuur en wordt zoeter naarmate het langer rijpt. Ze zijn lang te bewaren en geschikt als handappel, gebaksvulling en voor appelmoes.
  • Elstar. Heeft een rode blos op geelgroene ondergrond. Ze zijn zoetzuur van smaak, met roomwit en sappig vruchtvlees. Het hoge vochtgehalte en het minder bakvaste karakter,  maakt het minder geschikt voor verwerking in appelgebak, maar ze kunnen goed gebruikt worden voor decoratie en kort gebakken producten.
  • Granny Smith. Zijn groen, met soms een gele of roze-achtige blos. Deze appel heeft een knapperig, roomwit vruchtvlees en friszure smaak, dat geschikt is voor appelgebak.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag