Aardappelzetmeel wordt verkregen uit aardappelen. Door de aardappelen te reinigen, te raspen, te ontvezelen en vervolgens het zetmeel en het eiwit te separeren, kan het zetmeel worden gedroogd tot het poedervormige aardappelzetmeel. Door zijn eigenschappen is aardappelzetmeel geschikt voor producten die helder en mooi glanzend moeten blijven. Het wordt vaak gebruikt om sauzen en soepen te binden, maar is ook geschikt voor het binden van vruchtensappen, confituur en compotes. Doordat het minimale neiging tot schuimvorming heeft, kan het op veelzijdige manieren in producten worden verwerkt.

Kenmerkende eigenschappen van aardappelzetmeel zijn het bijna heldere bindresultaat. Het geeft geen compleet heldere binding, maar is wel sterk doorschijnend. Daarnaast heeft het een vrij hoge viscositeit en hoge bindkracht. De snelheid waarin het zetmeel retrogradeert is gemiddeld, waarbij het zetmeel langer het vocht vast blijft houden in vergelijking met tarwe- of maiszetmeel. De verstijfstelingstemperatuur begint bij aardappelzetmeel bij 50°C en loopt door tot een temperatuur van 70°C. Het is een hoofdzakelijk smaakloos bindmiddel en kan daarbij voor zowel zoete als hartige gerechten worden toegepast.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag