Agar-agar is een witachtige, smaak- en reukloze stof, die gebruikt kan worden als stabilisator, verdikkingsmiddel en geleermiddel. Het woord agar-agar komt uit Maleisië en betekent ‘gelei’. Op etiketten wordt het vermeld als E406.
Agar-agar is een aftreksel dat doormiddel van uitkoken gewonnen wordt uit roodwieren. De wieren worden eerst gedroogd, waarna ze worden versnipperd en geëxtraheerd (uitkoken) met heet water. Vervolgens worden ze afgekoeld tot een gel, diepgevroren, ontdooid om ze van zouten te ontdoen en weer gedroogd.
Agar-agar is verkrijgbaar in poedervorm, als vlokken en in staven. Het verwerken van de agar-agar gaat op dezelfde manier als gelatine en is daardoor een goed vegetarisch alternatief. Het moet eerst in koud water geweekt worden, waarna het in warm water opgelost kan worden. Het kan gebruikt worden voor gelei en bavaroises, maar blijft minder lang stevig dan gelatine.
Bij afkoelen tot 30-40°C geleert het tot een korte en stijve gel waarbij de geleerkracht ongeveer zeven maal groter is dan bij gelatine. Het kan na gebruik opnieuw worden gesmolten tot 90°C en is daardoor erg flexibel. In vergelijking tot gelatine is er agar-agar minder gevoelig voor zure omgevingen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag