Calciumlactaat is een wit kristallijn zout dat ontstaat tijdens een reactie van melkzuur met calciumcarbonaat of calciumhydroxide. Het wordt gebruikt als voedingsadditief en staat bekend onder E-nummer E327.

Calciumlactaat kan op verschillende manieren worden toegepast:

  • Als ingrediĆ«nt in sommige soorten bakpoeders. Het zorgt voor calcium, wat het zorgt voor het afremmen van het gasproducerend vermogen.
  • Het wordt vaak aan suikervrije producten toegevoegd, bijvoorbeeld als aanvulling op xylitol, waarbij het gaatjes in de tanden helpt voorkomen.
  • Het kan aan vers, gesneden fruit worden toegevoegd. De vruchten blijven hierdoor steviger en behouden langer hun versheid.
  • Het wordt gebruikt bij moleculaire kooktechnieken, zoals sferificatie. Hierbij ontstaat alleen een geleerproces aan de buitenkant van de vloeistof, zodat de kern vloeibaar blijft. Dit komt door de reactie tussen calciumlactaat en natriumalginaat, wat zorgt voor het geleren van de vloeistof.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag