Chia (Chia hispanica) is een plantensoort uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). De plant is van oorsprong afkomstig uit Guatemala en Centraal- en Zuid-Mexico. De naam van de plant is afgeleid van het woord chian dat uit de taal van de Nahua, een Mexicaans volk afgestamd van de Azteken, en betekent vettig. Het is een eenjarig plant die één meter hoog wordt en waar paarse of witte bloemen aan clusters aan het einde van iedere stengel vormen. De plant wordt voornamelijk geteeld voor zijn zaad.

Chiazaad, ook wel chia genoemd, hebben een ovale vorm van ongeveer één millimeter doorsnee. De kleur is grijs met witte, zwarte of bruine vlekken. De zaden zijn hydrofiel waardoor ze tot twaalf keer hun eigen gewicht aan vocht kunnen opnemen. Door het vocht ontstaat vervolgens een typische gelachtige textuur rondom het zaad. Het heeft een nootachtig, maar vrij neutrale smaak.

Chiazaad kan rauw door producten worden gebruikt en geeft dan een knapperig effect. Gemalen zaad kan worden gebruikt als aanvulling op bloem of meel voor de productie van brood en banketproducten. De geweekte zaadjes krijgen een geleiachtige textuur en kunnen verwerkt worden in puddingen, zoals een aanvulling op bijvoorbeeld rijstpudding.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag